Meny Stäng

Hur skrotar man en bil?

Har din bil gett allt den har? Är det inte längre aktuellt att sälja den när du ska byta bil? Det kanske helt enkelt har blivit dags att skrota den. Om du inte har gjort detta tidigare undrar du förmodligen hur det går till och vad du som ägare behöver göra. Det ska vi ta en titt på nu, så att du vet vilket ditt nästa steg bör bli och vart du bör vända dig.

Vem skrotar bilen?

När en bil ska skrotas är det inte ägaren själv som gör detta. Bilen ska lämnas in till en auktoriserad bilskrotare. Det finns även särskilda mottagningsställen där det går att lämna in bilen. Där utförs sedan skrotningen av bilen. I många av landets kommuner är detta helt kostnadsfritt. På vissa platser går det till och med att få bilen upphämtad och bortkörd till skrotning utan att det kostar något. Detta är förstås bra att säkerställa på förhand, så att det inte tillkommer några utgifter som du inte väntat sig.

Därför bör bilen skrotas

Om bilen inte har mer att ge är det bäst för miljön att den skrotas. Man tar då tillvara på delar som kan återvinnas. Sådana exempel kan vara däck, bränsletank, batteri och katalysator, men även flera andra bildelar. Man ser också till att de delar som det inte går att återvinna förstörs på ett så miljövänligt och säkert sätt som möjligt.

Detta behöver du göra

Du behöver förstås kontakta den bilskrot eller det mottagningsställe som ska ta hand om din bil. När bilen lämnas in för att skrotas behöver du ta med del 2 av det senaste registreringsbeviset. När du lämnar in bilen får du ett mottagningsbevis. Detta skickas numera ofta in digitalt av bilskrotaren, men annars behöver det skickas in manuellt. Mottagaren av detta är Transportstyrelsen. När detta kommer in avregistreras du som ägare och vanligtvis får du också tillbaka eventuell bilskatt och försäkringspremie som du betalat för en kommande period. Däremot får du inte längre någon skrotningspremie när du lämnar in en bil för skrotning, så som förr var vanligt. När du beger dig till mottagningsstället ska du förutom registreringsbeviset även se till att ha med legitimation, och det förenklar även för mottagaren om du har en nyckel till bilen som du kan ge dem. Skulle det vara så att bilen inte längre är körduglig och saknar däck eller andra vitala delar går det ofta att få den upphämtad.